top of page
taikametsäEDIT.png
nopat.png

Mekaniikat

DemSussa on käytössä Dungeons and Dragons -pöytäroolipelistä vahvasti inspiroitunut mutta yksinkertaistettu taistelujärjestelmä. Pelissä on käytössä d6 noppa niin taistelu- kuin haastetilanteitakin varten. Jokaisella hahmolla on HP (Hit points, kuinka paljon “elämää” hahmollasi on), AC (armor class, eli kuinka korkea silmäluku sinun pitää nopalla heittää osuaksesi viholliseen) ja simppeli systeemi magiataidoille. Hahmot myös jakautuvat eri luokkiin sen perusteella, käyttävätkö ne taistelussa lihaksiaan vai taikavoimia. Lähtökohtaisesti hahmot kuitenkin aloittavat ns. tavallisen suden tasosta, eli käyttävät hampaitaan ja vaikkapa kynsiään välienselvittelyissä. Kun hahmosi kehittyy, voit valita mitä taitoa lähdet sillä vahvistamaan ja lopulta asettaa sen johonkin listatuista luokista, joiden mukana tulee tiettyjä kykyjä. Taitoja voi yleisesti vahvistaa ilman luokkaa, mutta esimerkiksi taikomiseen liitetyt pisteet avautuvat hahmolle vasta sen päästessä asemaan tai tilanteeseen, joka tämän mahdollistaisi.

 

Vaikka luokat rajautuvatkin karkeasti fyysisempiin taistelijoihin ja taiankäyttäjiin, on näidenkin kahden ääripään sisällä eri vaihtoehtoja. Loitsijoiden, eli maageilla, velhoilla ja noidilla on kullakin omat rajatut listat taikaiskuja ja -kykyjä, joista pelaaja voi valita hahmolleen omansa ja kehittyessään saada niitä lisää tai vaihtoehtoisesti voimistaa jo saatuja loitsuja. Näiden kolmen alaluokan kohdalla vaihtelevat mm. loitsujen laatu, määrä sekä voimakkuus, voiman alkuperä sekä yleensä myös liittouma. Fyysisemmillä taistelijoilla on mahdollisuus erikoistua joko raakaan voimaan ja sen mukanatuomaan aseistukseen tai sitten liukkaampaan, ketterämpään tyyppiin. Kuten taikojienkin kohdalla, kummastakin hahmoluokasta voi saada hahmolleen erilaisia taitoja ja voimakkaampia iskuja. Kaikilla luokilla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Maagit voivat esimerkiksi olla haastavia voimakkaine taikaiskuineen, mutta niitäkään ei riitä ikuisesti. Fyysiset taistelijat, jotka käyttävät pääsäännöllisesti omaa kehoaan, eivät väsy samalla tavalla eikä niiden iskuissa ole samanlaisia rajoituksia kuin loitsijoilla yleisesti.

Edellämainittu noppa on pelissä oleva ominaisuus, jota käyttämällä chatti sylkee ulos jonkun d6 silmäluvuista. Tämä luku lisätään joko hyökkäykseen, eli nähdäksesi osuuko hahmosi, vahinkoon, eli kuinka kovaa se pystyy puraisemaan vihollistaan, tai vaikkapa siihen, pystyykö hahmosi pitämään kiinni puunrungosta villisti virtaavassa joessa. Lähtökohtaisesti noppaa käytetään aina taistelutilanteissa tuomaan realistista sattumaa ja samalla vältymme tilanteilta, jossa toinen osapuoli antautuu vain siksi, että vihollinen ei anna periksi ja tilanne jatkuisi muuten ties kuinka pitkään. Muuten noppaa ei ole tarpeen käyttää, ellei ylläpito, taikaesine tai esimerkiksi jonkinlainen loitsu sitä vaadi. Nopan käyttö ihan arkisissakin tilanteissa on sallittua, jopa rohkaistua, voit vaikkapa jättää nopan varaan hahmosi mielipiteen tietystä ruoasta tai siitä, onnistuuko se tekemään näyttävän voltin! Näissä tilanteissa, jossa oikeaa painoarvoa ei ole, voi myös soveltaa hahmon taitopisteitä - jos hahmollasi on +1 ketteryys, voi sen lisätä nopan silmälukuun ja voltti voikin onnistua tältä kyseiseltä sudelta helpommin.

​

Pelissä on käytössä myös taikaesineitä mystisistä juomista voimakkaisiin amuletteihin ja muuhun jännittävään. Taikaesineitä hahmo voi saada tapahtumista, yleisestä tuoksinnasta kuin myös kaupoista, jotka niitä myyvät. DemSun maailman susilla on oma valuuttansa, jolla näitä pystyy ostamaan. Esimerkiksi amuleteilla voi olla käyttötarkoitusta myös taistelutilanteissa, jolloin otetaan huomioon esinekohtaiset säännöt ja rajoitteet.

​

Vaikka DemSussa onkin pitkälle mietitty taistelujärjestelmä, ei pelin tarkoitus ole olla pelkkää rähinää eri osapuolien välillä. Systeemi on kuitenkin olemassa niitä tilanteita varten, kun sitä tarvitaan. Sen on tarkoitus lisätä jännitystä tilanteisiin sekä olla realistinen ja reilu kaikille osapuolille!

demoni.png

Demonin suudelma 2025

Dinaya & Zokares

bottom of page